Zelený Ráj na Vašem Parapetu: Tipy na Pěstování Rostlin v Truhlících

Milujete rozmanité rostliny, jako jsou trvalky a bylinky?

Tyto rostliny často nalézané v zahradách, si můžete vypěstovat ve svém zeleném ráji přímo u vás doma, aniž byste potřebovali prostornou zahradu. Stačí vám k tomu vhodná nádoba a kvalitní půda. Zde jsou některé tipy, jaké rostliny můžete do takového truhlíku vysadit, a vytvořit si tak malou, ale radostnou zahradu.

Samozavlažovací velkoobjemový truhlík Berberis DUO antracit - Plastia

Onou vhodnou nádobou je právě truhlík, který je skvělou alternativou pro ty, kteří si rádi pěstují bylinky a trvalky, ať už mají zahradu nebo ne. Vhodné rostliny do truhlíků lze vybírat z mnoha druhů, které se snadno uplatní i na omezeném prostoru.

Bylinky do truhlíků

Mezi oblíbené bylinky, které jsou vhodné do truhlíků, patří například mateřídouška obecná, která představuje dekorativní bylinku s léčivými vlastnostmi. Tato plazivá rostlina dosahuje výšky asi 10 cm a nabízí nejen půvabné květy, ale také léčebné účinky. Mateřídouška pomáhá při kašli, uvolňuje dýchací cesty, snižuje nervové napětí a stres a také má antiseptické vlastnosti. Při péči o ni je důležité udržovat substrát dostatečně vlhký, ale zároveň se vyhnout přemokření.

Tymián obecný, původem ze Středomoří, je další skvělou volbou pro vaši bylinkovou zahrádku. Tato vytrvalá rostlina dosahuje výšky asi 30 cm a je známá svými protizánětlivými účinky. Tymián se používá nejen při léčbě různých onemocnění, ale také jako koření v kuchyni. Jeho pěstování je poměrně snadné a můžete si jej buď koupit jako sazenici, nebo vysadit z semínek.

Saturejka je další bylinkou, která se skvěle hodí do truhlíku. Tato jednoletá až vytrvalá rostlina dosahuje výšky asi 30 cm a je známá svými antimykotickými a antibiotickými vlastnostmi. Kromě toho posiluje imunitní systém a zlepšuje stravitelnost těžkých pokrmů.

Co do chuti jsou pak populární volbou rajčata. Tyto plody nejenže poskytují skvělý zdroj vitamínů a minerálů, ale také dodají vašemu zelenému ráji atraktivní vzhled. Vyžadují dostatek slunečního světla a pravidelnou zálivku, ale s trochou péče vám budou dodávat lahodné plody po celé léto.

Mateřídouška léčivé účinky - TopRecepty.czTymián obecný – Thymus vulgaris – prodej semen tymiánuSatureja montana ssp. illyrica - saturejka horská Zahradnictví Krulichovi -  zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky, bylinky a kořeníJak pěstovat rajčata v nádobách, které odrůdy lze doporučit | Zahrádkář

Trvalky pro Vaše truhlíky 

Trvalky pro vaši zahradu v truhlíku. Vřesy a vřesovci jsou ideální volbou pro truhlíky, pokud hledáte stálezelené trvalky. Tyto malé keříky s purpurovými květy vytvoří krásný pohled na váš parapet nebo venkovní prostor. Okrasné trávy jako ostřice jsou další skvělou volbou pro truhlíky. Tyto traviny jsou nenáročné na péči a přidají váš zahrádkový designu půvab a elegance.

 

Okrásné květiny pro Váš zelený ráj

Pokud jde o okrasné květiny, můžete zvolit například petúnie, která přináší svou pestrobarevnou květinovou nadílku až do prvních mrazů. Další možností jsou surfinie, které svými kaskádovitými květinovými stonky vytvářejí nádherné květinové kouzlo na vašem balkoně nebo terase. Truhlíkům budou sedět také macešky, známé jako violky, ty pak do vašeho truhlíku přinesou další pestrobarevné květy. Tyto jednoleté až vytrvalé rostliny s řapíkatými listy jsou krásným doplňkem pro vaše truhlíkové aranžmá.

Pěstování rostlin v truhlících je skvělý způsob, jak si vytvořit svůj malý zelený ráj přímo u vás doma. Stačí jen vybrat vhodné rostliny, pečlivě vybrat nádobu a zajistit kvalitní půdu. Ať už si vyberete bylinky nebo trvalky, určitě si vytvoříte zahradu, která vám přinese radost a užitek.